Щатската военна служба е печално известна с проблемите с психичното здраве на служителите си. Военните харчат купища пари за справяне с психичните проблеми в редиците на служещите, а най-новият им опит е смартфон приложение, наречено T2 MoodTracker, което помага на хората да следят психичното си здраве след завръщането у дома, информира technews.bg.

Приложението работи като хай-тек дневник, който позволява на потребителите да изразят емоциите си и поведението си - в резултат от терапия, лекарства, ежедневния опит или промени, случващи се на работното място или у дома.

Смартфон системата служи за натрупване на точни и актуални данни за психичното здраве на човека. Интелигентното приложение може да даде много по-точни резултати от евентуалния разговор с психолог, обяснява Пери Босмаджиян, психолог в Националния център за теле-здраве и технологии.

"Терапевти и лекари често трябва да разчитат на пациента да си припомни разни събития, когато се опитват да съберат информация за симптомите на състоянието му през последните седмици или месеци, каза Босмаджиян.

 Изследванията показват, че информацията, събрана след събитието, особено за настроения, обикновено е неточна. Най-добрият начин да се знае кога и какво се е случило е да има точен запис по време и място на това, което се случва", подчерта Босмаджиян.

Приложението следи състоянията на тревожност, депресия, общото благосъстояние, стреса, наличието на пост травматичен стрес и мозъчни увреждания. Всеки един от тези казуси се следи от набор от 10 описания, които позволяват на потребителите да конкретизират въпросите, които ги засягат.

Ежедневното изразяване, натрупвано с течение на времето, може да изведе тенденция, която да се наблюдава от лекари и терапевти.

Приложението е изтеглено вече над 5000 пъти откакто е достъпно в Android Market отпреди година. То ще бъде на разположение и за iPhone потребители догодина.