Нова услуга ще кара смартфона да надава вой, ако бъде откраднат или притежателят му просто го загуби, съобщават от TechNews.bg.

Британската компания Synchronica предлага на потребителите тази възможност, чрез Mobile Manager - услуга, която управлява отдалечено с операционна система Windwos Mobile.

Хиляди са жертвите на кражба на мобилни телефони всеки месец, по данни на компанията. Случаите с изчезване на смартфони са особено неприятни за собствениците им, тъй като тези устройства съдържат важна информация от рода на и-мейл съобщения и файлове с данни.

Софтуерът на Synchronica може от разстояние да блокира и унищожи данни в Windows-базирани телефони, след сигнал за загуба или кражба от собственика на апарата. Услугата на компанията може да накара също смартфона да пищи силно и дразнещо.

Средно около 30 секунди са необходими на човек, за да забележи, че му няма телефона, казват от Synchronica. Именно това прави услугата ценна, тъй като собственикът на откраднат или загубен телефон ще е наблизо и ще може да чуе писъка на джаджата. Остава обаче открит въпросът как "жертвата" ще сигнализира за изчезването, ако няма приятел около себе си или телефонен пост, от който да се обади на оператора.

Synchronica продава своя продукт Mobile Manager на оператори и на бизнеса. Компанията работи и по осигуряване на поддръжка за Symbian апарати, наред с тази за Windows Mobile 2003, Pocket PC Phone Edition и Windows Mobile 5.