Нарастващото използване на архитектури, ориентирани към услуги (Service-oriented Architectures (SOA), ще доведе до заличаване на ERP пазара такъв какъвто го познаваме, прогнозира Брус Ричардсън от AMR Research, съобщават от ComputerWorld.

С драстични думи американският анализатор описва 2010 година: "Клиентите на SAP и Oracle ще престанат да купуват ERP приложения". Вместо това ще предпочитат да платят на евтини системни интегратори от Индия или Източна Европа, за да им направят "по мярка" комбинирани приложения, които да поставят върху наличната ERP опорна мрежа.

SAP и Oracle са инвестирали милиарди, да приведат своите мощни продукти в състояние да заработят с Web-Services, аргументира се Ричардсън. Според него резултатите обаче все още са скромни. Така например SAP сега обяви своите първи 500 корпоративни сървизи, а Oracle все още няма детайлизирани планове.

А близо 30 000 уеб сървизи са необходими на SAP, за да може да представи своя цялостен пакет с всички разширения за различните браншове като софтуерни услуги, коментира Шай Агаси от Управителния съвет на SAP.

Между 2010-та и 2012-та година потребителите ще започнат да гледат на своите ERP системи като на силно издути базови структури, които се "пръскат по шевовите" и поддръжката им струва много скъпо, смята Ричардсън. В този сценарий следва, че мениджърите на компаниите ще се стремят драстично да намалят разходите за поддръжка.

Ето тук е шансът на индийските и източноевропейските системни интегратори, които чрез модерни технологии и средства биха могли да заменят наличните ERP системи. Важна роля в това начинание ще имат услугите за Business Process Outsourcing (BPO).