Над 5100 участници от 90 страни събра фестивалът Webit в София Тех парк. Събитието се провежда под патронажа на президента Румен Радев, кмета на София Йорданка Фандъкова и Европейската комисия.

Фестивалът привлече световни лидери в иновациите и дигиталните технологии. За гостите организаторите пресъздадоха част от фолклорното богатство на страната със зрелищно шоу под звуците на гайди и изпълнение на хора.

При откриването председателят на борда на Webit Foundation д-р Пламен Русев изтъкна, че София е новата дигитална столица на Европа, привличайки участници от Индия, Бразилия, Сингапур, Китай, САЩ. Той обърна специално внимание на 100-те избрани стартъп компании, които получават възможност да представят себе си по време на фестивала.

Русев припомни, че победителят в състезанието Webit ще получи 200 хиляди евро награда.

"Бъдещето днес принадлежи на образованите", обърна се Русев към присъстващите в залата.

Той извика повторно на сцената танцьорите, пресъздали фолклора ни пред гостите от цял свят. Оказа се, че всъщност децата са шампиони в редица олимпиади по физика, математика, информатика, биология, философия, възпитаници на Националната природоматематическа гимназия. Пламен Русев се обърна към присъстващите в залата с молба да включат фенерите на телефоните си в знак на загриженост към съдбата на тези млади деца и тяхното по-добро бъдеще.

Президентът Румен Радев обърна внимание как дигиталните технологии и наличието на бордови компютри в изтребителите са променили авиацията. Той акцентира, че съвременното предприемачество е бягство от собствената зона на комфорт.

"Правиш една крачка и вече летиш", посочи Радев.

В примера, даден с навлизането на новите технологии в авиацията, Румен Радев изтъкна, че предизвикателството, пред което са били изправени, е умението да управляваш информация.

"Страшно трудно нещо", призна президентът. По думите му това се случва в ежедневието на всеки един от нас. "Ние все по-малко управляваме физически процеси. От сутрин до вечер всеки един от нас, всеки миг управлява някаква информация с всички мобилни устройства, които са около него. Те са част от нас", заяви Радев.

Президентът обърна внимание, че младите вече растат с това съзнание. Той сподели още, че преди дни е бил поканен на 45-годишнината от основаването на Математическата гимназия в Хасково. Изучаваните преди време от учениците числени методи днес вече са ежедневие и реалност.

Румен Радев определи като драматични промените, свързани с дигиталните технологии. При посещение на една от класните стаи вместо черна дъска вече имало интерактивна такава, а учениците вместо тетрадки снимали някакъв макет с телефоните си.

"Моето аналогово съзнание се възмути от това", коментира Радев, който не скри възмущението си от липсата на тетрадки и учебници.

"Вие формули знаете ли изобщо? Оказа се, че тези умни деца знаят и формулите, не по-лошо от нашето време. Само, че те имат много отгоре. Те имат невероятна надстройка. Това им е порталът към бъдещето", констатира Радев.

По думите му всички тези трансформации поставят много философски въпроси пред нас. Точно това поколение предстои да решават глобални въпроси, които стоят пред нас. Бумът в цифровите технологии, в индустриите, цифровото предприемачество води след себе си много последствия. Те имат социален, политически, бизнес и философски характер, посочи Радев.

Той предупреди, че технологиите могат да са колкото полезни, толкова и вредни.