Софтуер с отворен код осигурява икономично решение за електронна поща за нуждите на образованието в цял окръг в югозападен Уелс. Проектът ще достави e-mail на 40 хиляди ученици и учители в 140 училища на селската област Кармартхеншир, съобщават от TechNews.bg.

Зад инициативата стои местният съвет, който е най-големият работодател в югозападен Уелс и предлага различни услуги на около 170 хиляди души в окръга, вкл. интернет и електронна поща за училищата. В самия съвет работят над 9000 служители.

Съветът, който вече има опит със системата Suse Linux като e-mail платформа, е решил да продължи да използва отворен софтуер по няколко причини. На първо място това е ниската цена, в сравнение с фирмените решения, които са се оказали непосилни, заради скъпите лицензи за всеки потребител.

Важен аргумент при избора е била и адаптивността на софтуера с отворен код. Според ИТ специалистите на съвета, отвореният софтуер им дава възможност да фиксират проблема, когато нещата не вървят, докато при фирмения софтуер няма такава възможност.

Друго предимство на отворения софтуер е сигурността, като рисковете от вируси са незначителни, твърдят ИТ хората от съвета на уелския окръг. Избраното от тях решение е и много лесно за управление, предвид липсата на квалифицирани ИТ специалисти в разпръснатите и изолирани училища в района. Системата може да се управлява от всяко място чрез отдалечени сървъри и локални клиентски станции.