Все по-масовото навлизане в употреба на мобилни устройства с възможности за електронна поща засилва рисковете от вируси, съобщават от TechNews.bg.

Джаджи, които използват "e-mail push" системи (съобщението достига директно до телефона, без да се проверява акаунта), са чувствителни към този проблем, смятат специалистите.
В момента едва 8% от потребителите на мобилни телефони изпращат и получават e-mail съобщения, но техният брой със сигурност ще нарасне.
Затова и някои водещи компании за сигурност вече разработват и пускат на пазара решения за защита на мобилния потребител.

Според серия проучвания, проведени от компанията VisionGain, приходите на пазара на антивирусни приложения за мобилни телефони през следващата година ще достигнат над 12 милиарда долара. В тази цифра се включват инвестициите на мобилните оператори, направени на ниво сървъри.

Засечените вируси, които атакуват мобилни устройства, могат да изтрият списъка с номера, да набират телефонни номера с висока такса и да крадат лични данни. Вирусите освен това са в състояние да причинят и редица други неудобства, като падане на заряда на батерията или унищожаване на файлове, посочват от компанията за сигурност BitDefender.

Интелигентните мобилни телефони притежават процесор, вградена памет или карта с преносима памет, както и все по-сложни операционни системи, които им позволяват да се свързват с интернет, да получават и препращат съобщения онлайн или чрез MMS. Именно тези им възможности обаче ги правят уязвими за инфекции от компютърни вируси.