През лятото, SONY пуска на пазара по-евтин Blu-ray плейър. Това е стратегически ход във форматната война за наследника на DVD-то, съобщават от PCWorld.bg.

BDP-S300 се очаква на крайна цена от $599, а възможностите му няма да отстъпват на 999-доларовия BDP-S1, който е актуалният модел на Sony, подобен имат и от Samsung.

Засега, обаче, конкурентният HD DVD плейър на Toshiba се продава по-добре, заради по-ниската си цена - $499. Като цяло пазарът е доста ограничен, тъй като потребителите изчакват налагането на единия от двата стандарта.

Сериозна подкрeпа Blu-ray получи от геймърската общност. Новата конзола на Sony - PlayStation 3 е продала общо 1,8 млн. броя, всеки снабден с Blu-ray плейър.

Габаритите на BDP-S300 са по-малки от тези на BDP-S1 и се доближават до тези на стандартен DVD плейър. Той поддържа HD формата с най-високо качество на образа - 1080p.

Също така, новият модел ще може да възпроизвежда CD-та, за разлика от BDP-S1. По-рано от Sony се оплакаха, че DVD плейърите твърде бързо са се превърнали в масов потребителски продукт, който носи прекалено малко печалби. Анализаторите предричат същото развитие за Blu-ray плейърите.

Припомняме, че наскоро LG пусна комбиниран плейър за Blu Ray и HD DVD и скоро се очаква подобни да пуснат и други фирми. Неговата цена обаче е над $1000, но въпреки това, с появата и на други подобни модели, форматната война за наследника на сегашния DVD може да приключи преди да е стартирала.