Екипажът на пилотирания транспортен кораб "Союз МС-25" се скачи с Международната космическа станция (МКС). Това съобщава "Интерфакс", като цитира "Роскосмос".

Екипажът се състои от космонавтите Олег Новицки, представителят на Беларус Марина Василевская и астронавтът на НАСА Трейси Дайсън. 

Новицки и Василевская ще се върнат на Земята на 6 април с Лорал О'Хара - американски астронавт, който в момента е на борда на орбиталната станция.

Припомняме, че ракетата с пилотирания космически кораб "Союз МС-25" стартира от космодрума Байконур на 23 март в 15:36 ч. московско време. Полетът на космическия кораб продължи повече от 50 часа. По пътя към станцията корабът направи 34 обиколки около Земята.

Русия отмени в последния момент изстрелване на космически кораб

Русия отмени в последния момент изстрелване на космически кораб

"Союз" трябваше да превози руски и беларуски космонавт и американски астронавт до МКС

Първоначално изстрелването на Союз МС-25 трябваше да се състои на 21 март в 16:21, но беше отменено автоматично 20 секунди преди изстрелването. Беше планирано полетът на космическия кораб до МКС да следва ултрабърза двуорбитална схема за среща и да отнеме приблизително 3 часа и 19 минути.

Както съобщи ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов, причината за отмяната на изстрелването е спад на напрежението в химическия източник на ток.

Астронавтът на НАСА Дайсън пристигна на МКС по споразумение за кръстосани полети между Руската федерация и Съединените щати. Този полет беше третият на руския космически кораб "Союз МС" в рамките на споразумението за кръстосани полети до МКС, сключено между Роскосмос и НАСА.

Новицки и Василевская ще прекарат 12 дни на борда на станцията и ще се върнат на Земята на 6 април с кораба Союз МС-24 заедно с астронавта на НАСА Лорал О'Хара, а Дайсън ще продължи полета до септември и ще кацне с кораба Союз МС-25, заедно с с космонавтите от  "Роскосмос" Олег Кононенко и Николай Чуб.

Василевская е първият участник в космически полет от Беларус. Тя е стюардеса на Belavia Airlines.

От втори опит: Русия изстреля космически кораб към МКС

От втори опит: Русия изстреля космически кораб към МКС

На борда му са космонавти на Русия, Беларус и САЩ

В момента на МКС работят космонавтите на Роскосмос Олег Кононенко, Николай Чуб, Александър Гребенкин, както и астронавтите на НАСА Лорал О'Хара, Матю Доминик, Майкъл Барат и Дженет Епс.

Космосът е една от последните останали области, в които Съединените щати и Русия продължават да си сътрудничат въпреки тежкото състояние на отношенията им в резултат на войната в Украйна.