Американската частна космическа компания SpaceX започна разполагането в орбита на своята сателитна система за широколентов интернет.

Ракетата носител Falcon-9, която беше изстреляна от космодрума "Кейп Канаверал" в американския щат Флорида тази нощ, е натоварена с 60 сателита, способни да предоставят на потребителите на Земята високоскоростна интернет връзка.

Компанията на предприемача Илон Мъск има за цел в крайна сметка да изпрати в орбита близо 12 000 космически апарата за мрежата си "Starlink".

SpaceX е една от няколкото комерсиални компании с разрешение за големия проект, свързан с интернет.

Сред другите компании, участващи в проекта, са британският стартъп OneWeb, която започна разполагането на сателити през февруари с шест експлоатационни апарата.

Компанията за онлайн търговия "Амазон" също има амбиции на този пазар. Тя работи по проект за 3200 сателита, известен като "Проект Кайпер".

Всички концепции предвиждат кръжащи апарати в ниска околоземна орбита на по-малко от 2000 км над повърхността на планетата. Това ще минимизира забавянето или закъснението на интернет връзките.

Falcon излетя от "Кейп Канаверал" в 22:30 часа местно време (5:30 часа българско време).

Разполагането на сателитите в проекта Starlink беше успешно завършено малко повече от час след излитането на ракетата носител, уточниха от SpaceX.

SpaceX запази в тайна голяма част от действията си по плана за широколентов интернет на стойност милиарди долари.

Всеки един от сателитите тежи 227 кг, като разполага с множество антени и една слънчева решетка.

Това беше "един от най-трудните инженерни проекти, които някога съм виждал да бъдат правени", изтъкна Мъск и предупреди, че много неща могат да се объркат в ранните етапи на разполагането на сателитната система.