Новозеландските депутати приеха закон, който поставя извън закона споделянето на файлове, съобщи kaldata.com. Приемането на закона е преминало почти единодушно: против в Парламента на островната държава са гласували само "зелените" и двама депутати от индийски произход.

Според един от лобистите на новия закон - министърът на търговията на Нова Зеландия Саймън Пауър, той има за цел "да сложи край на незаконния обмен на файлове" (законен такъв обаче в закона не се предвижда) и "да защити притежателите на авторски права".

Законът влиза в сила на 1 септември тази година, но до началото на октомври 2013 година той няма да се отнася до мобилните мрежи.

Мнението на потребителите, които обвиниха депутатите в пълно неразбиране на основните принципи на действие на глобалната мрежа и в частност на съвместното използване на файлове, е било игнорирано.
Закони за борба с пиратството, касаещи използването на интернет, има в много страни. Един от най-тежките такива действа във Франция: съгласно закона, приет през 2009 година, за нелегално сваляне на съдържание нарушителят е заплашен от глоба до 300 000 € и дори лишаване от свобода.