В Китай е пусната в експлоатация първата в света мрежа за свръзване от четвърто поколение (4G), съобщават от IDG.BG.

Изградената система осигурява скорост на безжичния пренос на данни от 100 Мбит/с, което е няколко пъти по-бързо, отколкото позволяват съществуващите технологии.

Вече има всички основания да се твърди, че след като премине етапа на повсеместното внедряване на 3G, ще започне активно използване на мрежи от четвърто поколение по време на олимпиадата през 2008 г. в Пекин.

Китай направи сериозна крачка по пътя към използването на 4G. След няколко месеца изпитвания и проверки, на 28 януари в азиатската страна беше пусната в експлоатация мрежа за мобилни комуникации от четвърто поколение. Първоначално системата ще функционира в шанхайския район Чангнинг.

Изследователският проект по преминаването от 3G към 4G беше иницииран в Китай през 2001 г. в рамките на национална програма. Пускането на системата се финансира с $19,2 млн.

Изградената 4G мрежа осигурява скорост на безжичната връзка за пренос на данни от 100 Мбит/cек., което е съпоставимо със скоростта, която позволява преносът и през технологии с оптични влакна.

От техническа гледна точка, основната разлика на мрежите от четвърто поколение от тези от предишното трето, се изразява с това, че технологията 4G е основана на протоколи за пакетен пренос на данни, а 3G обединява в себе преноса на гласов трафик и "пакети".