След приключването на първа фаза, журито на състезанието обяви допълващата темата по втората (финална) фаза: "Статична навигационна система (без GPS функционалност), позволяваща намирането и визуализацията на оптимален маршрут по зададени изходна точка и дестинация" като критерият за оптимален маршрут трябва също да се избира.

Зададена по този начин, втората тема е по-сложна и има за цел да провери възможностите на състезателите да доразвият първоначалните си предложения след представянето на допълнителното задание.

Журито на Code Racers очаква второто предложение на състезателите да отговаря не само на изискванията на първата тема, но вече да предоставя и начин за намиране на оптималния път между две точки по един от двата критерия: най-къс път и най-бърз път.

В изготвянето на маршрута трябва да се вземат пред вид критерии като еднопосочни и двупосочни пътища, пропускателна способност на пътя (едно-лентов, дву-лентов), максимална скорост за отсечката (градска улица - 50 км/ч, градска магистрала - 80 км/ч, извънградски път - 90 км/ч, междуградска магистрала - 120 км/ч).

Йордан Тузсузов - член на журито на Code Racers заяви, че по този начин са искали да поставят състезателите в една съвсем реална работна обстановка, когато много често по време на работа по даден проект се случва заданието да бъде променено по една или друга причина, което да наложи доработването на проекта.

Това каза още, че това може да стане лесно и бързо само ако заложената софтуерна архитектура е достатъчно отворена и гъвкава, в противен случай обикновено се налага тотална преработка или дори започване от начало.

Състезанието Code Racers е предназначено за българските софтуерни специалисти и професионалисти, които търсят признание и възможност да докажат своите умения.

Победителят в състезанието Code Racers ще посети международното автомобилно изложение в Женева през март 2007 г.

Участниците могат да качват на сайта на състезанието своите разработки до 9 февруари 2007 г., когато приключва втората финална фаза на състезанието.

Победителят ще бъде обявен на 21 февруари 2007 г.

Регламентът на състезанието може да прочетете тук.