Финландците още през 2006 година проявиха интерес към няколко руски територии, разположени далеч от граничещия с Финландия за строеж на технопаркове, съобщават от ComputerWorld.bg.

Още на 17 октомври 2006 г. между правителствата на Тюменска област и Technopolis беше подписано съглашение за намеренията на компаниите в областта на иновационните дейности.

Страните започнаха сътрудничество в рамките на проекта "Западно-Сибирски иновационен център за нефт и газ". От компанията съобщиха, че започват активни консултации и в редица региони около Тюмен: в Казан, Нижний Новгород, Пенза.

Два месеца по-рано компанията официално обяви, че по заповед на регионалния съвет на район Хелзинки Усимаа нейните специалисти започват да изследват възможностите и икономическата целесъобразност на откриването на иновационен център в Москва.

Това изследване не беше започнато спонтанно - между Московска област и Усимаа има съглашение за регионално сътрудничество.

Тепо Кетула, мениджър на Technopolis Consulting в Technopolis Plc., е приключил изучаването на перспективите на московското направление за развитие на бизнеса преди дни.

"Москва има невероятни възможности за развитие на мощен ИТ-център. Това беше ясно и на най-ранния етап на проучванията. Подробен отчет, на основанието на който ще се вземе решение дали да стъпим в Москва, ще бъде публикуван през месец май", допълва мениджърът.