Компанията Plastic Logic строи в Германия фабрика за производство на гъвкави пластмасови компютърни дисплеи с активна матрица, които имат три пъти по-голяма полезна площ от мониторите с кинескоп със същото тегло, съобщават от ComputerWorld.bg.

Както съобщават от компанията нейните дисплеи могат да се ползват за създаване на електронни книги и вестници - устройства за гледане на цифров текст, почти толкова тънки, колкото и хартиените варианти.

За строителството на завода Plastic Logic е получила $100 млн. от инвестиционни фондове, част от група компании водени от Intel Capital. Първоначалната производствена мощност на завода, който по план трябва да влезе в действие през 2008 г., ще е над 1 млн. дисплея годишно.

Традиционните LCD дисплеи с тънки транзистори се правят, чрез нанасяне на силиций върху стъклена основа, докато технологията Plastic Logic предвижда получаване на транзистори чрез наслояване на полупроводникови полимери върху гъвкави листа пластмаса.

В бъдеще аналогичен метод може да се ползва за създаване на други пластмасови електронни компоненти, например датчици. Първоначално заводът ще пуска монохромни дисплеи, които възпроизвеждат 16 оттенъка на сивото и имат разделителна способност 150 пиксела на инч.

През 2010 г. се планира да бъдат разработени екрани, изобразяващи 4096 цвята, а през 2012 г. дисплеи, възпроизвеждащи видео с пълната кадрова развивка.