Компютърният вирус Wannacry, засегнал около 150 държави, е направен за пари и се "храни" от безхаберието и липсата на дигитална култура на потребителите. Това обяви специалистът по дигитална сигурност Ясен Танев в сутрешния блок на БиТиВи. 

Wannacry се базира на пробиви в операционната система Windows и изтекла информация за хакване на лични компютри от Националната агенция за сигурност на САЩ.

Северна Корея стои зад световната хакерска атака?

Северна Корея стои зад световната хакерска атака?

Компании за киберсигурност са открили технически доказателства

По думите на експерта, Wannacry е криптовирус и червей едновременно, защото не само, че блокира достъпа до личните ти файлове, но и търси място в мрежата ти, за да се настани и мултиплицира.

Вирусът е направен за пари. Биткойните, които са валутата, в която хакерите искат да получат откупа си, са криптовалута. С този начин на плащане не се знае кой плаща и кой ги получава тези пари.

"Това, което предлагаме, е потребителите да архивират данните си и ако ги загубят няма да плащат откупи и няма да подкрепят кибертерористите. Да архивират и онлайн и офлайн", съветва Танев.

Русия води по брой инфектирани, но не по политически причини, а заради огромния брой по-стари версии на "Уиндоус" и пиратските му версии. На Балканите най-силно засегната е Румъния.

По повод двата случая в България Танев призова потребителите да се свържат с него.

Специалистът посочи, че единственото спасение е да внимаваме онлайн, както и офлайн. "Както внимаваме къде ходим, какво ядем, така и трябва да внимаваме и в интернет", посочи той.