смартфонКомпанията Texas Instruments е купила National Semiconductor, основният си конкурент при производството на чипове в САЩ, съобщиха от pcceni.bg. Стойността на сделката е 6.5 милиарда долара или 25 долара на акция.

Сделката вече е одобрена от бордовете на Texas Instruments и National Semiconductor, като сега се очаква „Да" от комисията по конкуренцията в Щатите. След сливането, портфолиото на базираната в Тексас TI ще нарасне с 12 000 продукта до 42 000.

Изпълнителният директор на National Semiconductor Дон Маклауд отбелязва, че „двете компании се съчетават много добре" и че Texas Instruments ще могат да засилят пазарните си позиции чрез различни продукти на NS, най-вече такива за по-нисък разход на енергия. Шефът на TI пък отбелязва: „National има отличен екип от разработчици. Комбинацията от техните и нашите продукти ще осигури на потребителите ни аналогово портфолио с безпрецедентни мащаб и дълбочина".

Доста интересно е дали позициите при най-високият клас смартфони и таблети на Texas Instruments ще се засилят след този ход. От pcceni.bg коментират, че напоследък чиповете на американците биват използвани доста по-рядко в топ моделите от своите конкуренти Qualcomm и чиповете Snapdragon, както и Nvidia със серията им Tegra.