На 29 май, съдът задължи Интернет компанията TorrentSpy да започне да събира информация за потребителите на своята търсеща система, тъй като искът заведен от Американската асоциация на кино компаниите е за нарушаване на авторски права, съобщават от IDG.BG.

Търсачката на TorrentSpy позволява да се откриват материали, разпространяващи се чрез различни мрежи за обмен на файлове с поддръжката на протокола BitTorrent.

В началото на миналата година асоциацията обвини BitTorrent и редица други компании в помагане на интелектуалното пиратство, чрез улесняване на търсенето и разпространението на нелегални копия на материали, защитени от авторското право.

Представители на TorrentSpy посочиха в своя защита, че сайтът на компанията не съдържа никакви нелегални материали и дори линкове към такива, а фирмата не е длъжна да отговаря за действията на потребителите си.

В края на миналия месец обаче съдът задължи фирмата да създава лог - файлове, съдържащи информация за това, какво точно се опитват да намерят в мрежата потребителите на тази система.

TorrentSpy има възможност да обжалва решението до 12 юни. Някои специалисти вече посочиха, че решението на съда може да създаде опасен прецедент. В резултат на него различни ищци ще имат възможност да искат от компаниите за Интернет услуги да им предоставят конфиденциална информация за своите потребители.