тошибаЯпонската компания Toshiba обяви плановете си да инвестира 700 милиарда йени, или 8,6 милиарда щатски долара, в технологии за производство на "зелена" електроенергия, съобщи kaldata.com. От компанията заявиха, че възнамеряват до 2014 година да инвестират посочената сума в технологии за опазване на околната среда и икономия на електроенергия.

Според представители на Toshiba, Япония винаги се е застъпвала в подкрепа на екологично чистата енергетика, а след трагедията в АЕЦ "Фукушима", тази подкрепа е станала още по-силно изразена.

От Toshiba заявиха, че компанията днес е един от най-големите играчи на пазара на атомна електроенергия, и че дори след "Фукушима" компанията не планира да излиза от този бизнес, макар и да възнамерява да инвестира в технологии за по-безопасни АЕЦ.

В корпоративната стратегия на концерна за следващите две години се казва, че Toshiba планира да проведе редица сливания и придобивания в енергийния сектор, както и да разшири значително научно-изследователското звено на компанията, като увеличи годишния му бюджет с 50% до 3 милиарда йени годишно.

В проспекта на дружеството се казва, че Toshiba ще инвестира в развитието на "умни" прибори и мрежи за електроснабдяване, в разработката на нови технологии за производство на електроенергия от възобновяващи се източници, в търсенето решения за утилизация на промишлените отпадъци и създаване на енергия от преработването им.