Компанията за сигурност Sophos съобщи за три зловредни програми, които могат да заобиколят защитата на Vista. И трите са в Топ 10 на най-популярните вируси за ноември с общ дял от 39.7%, съобщават от TechNews.bg.

Stratio-Zip, Netsky-D и Doom-O се разпространяват посредством електронната поща.
Няма опасност за потребителите обаче, които използват в качеството на имейл клиент интегрирания във Vista Outlook. В този случай защитата открива и успешно обезврежда вирусите.

При използване на друг имейл софтуер, зловредните програми могат да проникнат безпрепятствено в компютъра. На риск в случая са изложени компании, които са внедрили Vista, но позволяват на служителите си достъп до персоналната е-поща или пък са приели на "въоръжение" фирмена имейл система, различна от тази на Майкрософт.

От Sophos коментират, че потребителите на Vista трябва да се замислят за използване на антивирусен софтуер от външни разработчици, за да елиминират риска от инфекции.

Още повече, че се очаква хакерите тепърва да фокусират усилията си върху разработка на зловреден код, специфичен за новата операционна система Vista.

От офисът на Майкрософт у нас съобщиха за NEWS.BG, че нямат информация относно това и случаят ще бъде проверен.

По неофициални данни, програмистите от Майкрософт са имплементирали напълно нов TCP/IP стек за Windows Vista, при който сигурността е под въпрос, защото не е тестван достатъчно, коментират специалистите.