Европейската комисия е приела предложението на председателя на парламентарната комисия по външна политика към Народното събрание Соломон Паси и на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова за започване на процедура, в резултат на която производителите на мобилни телефони да предлагат еднакви зарядни устройства за телефоните.

Това съобщи Паси, цитиран от БНР.

Няма точно определен срок, в който производителите да внедрят унифицираните зарядни устройства, вероятно това ще стане след около година, коментира той.

Паси добави, че е сигурно, че инициативата ще бъде доведена докрай, щом ЕК се е заела с това.
Наскоро Паси и Грънчарова са получили писмо от зам.-председателя на ЕК Гюнтер Ферхойген в отговор на внесеното от тях предложение. В текста се посочва, че настоящата регулаторна рамка за мобилни телефони не предвижда възможност за контрол в тази област, с изключение на директивата за екологичен дизайн.

Комисията проучва допълнително този въпрос и обсъжда хармонизирането на законодателството за екодизайн на външни захранващи устройства и за мобилните телефони, пише Ферхойген.

Стандартизирането на интерфейса на телефоните и техните зарядни се разглежда от ЕК като средство за намаляване на въздействието върху околната среда, отбелязва той.

Според предложението на Паси и Грънчарова, уеднаквяването на зарядните - например със стандартизиран вход към телефона, би премахнало нуждата от производството на толкова периферни устройства, колкото сега. По този начин би намаляло замърсяването на околната среда, би се повишила енергейната ефективност, а потребителите биха били освободени от нуждата да носят задължително при пътуване собственото си зарядно за телефон.

Така ще намалее и количеството на електронните отпадъци, посочи Паси.