Към организираното политическо движение на компютърните пирати, за чиито родоначалник може да бъде посочена Швеция, вече се присъединиха Германия и Русия, съобщават от IDG.BG.

Новата руска пиратска партия се обяви против законодателните ограничения за използването на материали с авторски права във вида, в който съществуват в момента и настоя за цялостна реформа на законодателството, защитаващо авторското право и сродните му права.

За сега обаче най-радикална си остава позицията на шведската партия на пиратите, чиито членове настояват за отмяна на всички нематериални права на собственост, включително авторското и патентното право. Освен това те се обявиха против международните организации, защитаващи авторските права.

Значително по-умерена е платформата на американската партия на пиратите, която не подкрепя свободното разпространение на материали с авторски права. Подобна е и позицията на новосъздадената германска пиратска партия, чиито членове не призовават към пълна отмяна на авторското право, но считат, че областта на действие на авторските права трябва да се ограничи и от нея да бъдат изключени софтуерните, генетичните и селскостопанските патенти.