Германските власти разбиха мрежа от няколкостотин потребители на детско порно, като провериха всички кредитни карти в страната, съобщиха от IDG.BG.

За първи път на полицията помогнаха 14-те компании, обслужващи банковите карти в страната.

Всичко тръгнало от предаване на телевизионния канал SAT 1. Негови репортери сезирали органите на реда за нелегален интернет портал с детска порнография.

Стотици граждани на федералната република превели през лятото на миналата година по 79,99 долара на сметка в чужбина. Срещу това те получили достъп за 20 дни до сайта с порнографско съдържание, обясни министърът на вътрешните работи на провинция Саксония-Анхалт Холгер Хьовелман.

Компаниите, обслужващи кредитните карти VISA и MasterCard, предали на властите информационните си масиви от лятото. С тяхна помощ били проверени всички 22 млн. карти в Германия.

В резултат на операция "Микадо" са арестувани общо 322 мъже, заподозрени в педофилия.
Повечето от тях демонстрираха сътрудничество с полицията, допълни Хьовелман.
Германските закони предвиждат наказания между 3 месеца и 5 години затвор за разпространение, придобиване и притежаване на детско порно.

Засега не е ясно кои са организаторите на незаконния портал. Следите се губели във Филипините. Германските следователи обаче работили в тясно сътрудничество с колегите си от чужбина.

Зрелищен успех властите в Саксония-Анхалт постигнаха през 2003 г. Тогава в рамките на операция "Марси" беше разкрита международна схема за обмен на детска порнография, обхващаща 26 500 педофили в 166 държави.