Воденото от комунисти правителство на южния индийски щат Керала предприе крута мярка срещу Microsoft, съобщават от TechNews.bg.

Комунистическата партия на Индия (марксисти) обяви тригодишен план за масово възприемане на операционни системи с отворен код в държавните училища и колежите, твърди публикация във Financial Times.

Партията, която дойде на власт през май тази година, набързо забрани производството и продажбите на Кока-кола и Пепси. Новият образователен план на марксистите пък цели създаване на зона, свободна от Microsoft.

Според плана, децата в 12500 училища ще учат как да използват Linux вместо софтуера на Microsoft.

"Не сме забранили Microsoft, но сме против монополите във всяка област и енергично ще насърчаваме свободния софтуер", отсякъл министърът на образованието на Керала.

Microsoft, от своя страна, казва, че уважава решенията на нейните клиенти, но същевременно вярва, че продуктите й са на много достъпни цени за образователните институции.

Мениджърът за публичния сектор в Microsoft Индия е казал още, че макар и малък щат, Керала е важен пазар за Microsoft, както и за всяка друга компания, оперираща в Индия.