Hewlett-Packard обявява днес подкрепа за Debian Linux - некомерсиална версия на операционната система с отворен код. Компанията е стигнала до това решение, след настояване от клиенти, съобщавт от TechNews.bg.

HP ще предлага техническа поддръжка по инсталиране и конфигуриране на системата в гаранционния период на нейните сървъри. По-късно през тази година компанията ще пусне софтуер за решаване на проблеми с Debian.

Същевременно HP запазва глобалните си партньорства с компаниите RedHat и Novell, които са доставчици на платени версии на Linux. Системата Debian е тяхна безплатна алтернатива. Интересът на клиентите на HP към Debian e продиктуван именно от възможността да не плащат абонаментни такси за обновленията на Linux.

От HP обаче посочват, че Debian не е от нивото на RedHat и Novell и затова компанията няма да се ангажира с маркетингова поддръжка на системата. Потребителите ще трябва да си я даунлоудват сами. Нито пък HP ще предлага Debian в комбинация със софтуера на партньори като BEA Systems Oracle. Компанията също така не възнамерява да сертифицира Debian за своите сървъри.