Мобилният оператор Vodafone опроверга слуха за партньорство с "Алфа-груп" и възможната продажба на руския холдинг на 20% от акциите си, съобщиха от IDG.BG.

По-рано в британската преса се появи информация, че "Алфа-груп", чийто собственик е Михаил Фридман, води преговори с Vodafone за потенциална сделка на стойност 22,4 млрд. евро.

По данни на The Times, телекомуникационното подразделение на "Алфа-груп" - компанията Altimo (бивша "Алфа-Телеком") - установи контакт с Vodafone с цел сделка по сливане и създаване на съвместно предприятие.

В идеалния случай Altimo искаше да купи 20% от акциите на Vodafone. Освен това, в британския вестник пишеше, че при приключване на сделката может да се извърши замяна на активите на Vodafone и "Алфа-Груп".

Неотдавна представители на руската страна потвърдиха информацията, че са проведени преговори с големи европейски телекомуникационни компании, въпреки че някои експерти оценяваха скептично възможността за подобна сделка.

През отминалата седмица на още една руска компания беше отказала замяна на акции - на АФК "Система". Първоначално беше съобщено, че АФК "Система" е направила предложение на Deutsche Telekom за замяна на телекомуникационния си бизнес срещу 10-20% от акциите на немския гигант. Скоро обаче Deutsche Тelekom се изказа против това предложение. Аналогично заявление направи и правителството на Германия, което държи 33% от акциите в капитала на DT.