хакерEдин от четирима злонамерени компютърни специалисти в САЩ е информатор на ФБР. Това разкри разследване на "Гардиън", цитирано от kaldata.com

Бюрото за разследване и тайните служби са използвали най-ефективния инструмент - заплахата от затвор, за изграждане на мрежа от информатори в средите на представителите на IT бранша, извършващи криминални деяния в интернет.

В някои случаи нелегалните форуми, използвани от лица с не съвсем честни намерения, примерно, за продажба на откраднати лични данни или банкова информация, са създадени и поддържани от хора, които се водят на щат във ФБР.

В други случаи самите агенти получават модераторски права или друг вид контрол, вследствие на което зад решетките се озовават не един или двама нарушители, а цели престъпни групи.

"Човек, успял да си "заработи" достатъчно дълго време в затвора, почти винаги се съгласява с предложението на властите да стане "очи и уши" на службите за сигурност. Като се има предвид това, какво са вършили повечето от тези хора, те лесно се поддават на сплашване и манипулация.", коментира авторът на разследването Ерик Корли

Най-ярък пример за това явление е Адриан Ламо - заловен и обвинен хакер, който се оказа информатор по делото "Брадли Манинг". Самият Манинг е един от основните източници на класифицирани документи за Wikileaks. Манинг е разговарял с Ламо чрез обикновен IM клиент; нещо повече - той му се е доверявал и дори е искал съвет от него.

Ламо се отплаща за доверието, като през цялото време е събирал компрометираща информация за 23-годишния специалист с военен чин, която накрая предал на властите. Ще припомним, че Манинг е зад решетките вече повече от година и, според експерти, го очаква доживотна присъда или смъртно наказание.

Първите, които сериозно нарушиха спокойствието на ФБР, бяха "хактивистите" от групата "Anonymous", които проведоха няколко високоефективни кибератаки най-вече с цел да бъдат забелязани. В последния случай групата Lulz Security атакува свързаната с Бюрото организация InfraGard. Атаката бе в отговор на новината, получена от Пентагона, че "чуждестранните кибератаки ще бъдат разглеждани като акт на война."

Впрочем, докато Lulz са дотолкова нов феномен, че на ФБР ще е необходимо още доста време, преди да успее да се справи с тях. Anonymous, които атакуваха платежните системи Visa и MasterCard в отговор на блокирането на дарителските сметки на WikiLeaks, според слуховете, вече са подложени на натиск от страна на Бюрото.

През януари бяха извършени акции на 40 адреса в Съединените щати и на пет във Великобритания, а Върховният съд на Калифорния вече е получил достатъчно улики за възбуждане на дело срещу членовете на групата.

Кевин Поулсен, главен редактор на Wired, смята, че всички подобни колективи са класически уязвими към проникване и унищожение. "Вече сме свидетели на това, как отделните членове на Anonymous се атакуват един друг и компрометират IP адресите си. Това е първата стъпка към попадането им под контрола на ФБР", казва той.

Барет Браун, който изпълняваше ролята на говорител на групата Anonymous, заяви, че е напълно наясно с интереса от страна на Федералното бюро. "ФБР винаги е било наблизо. Винаги са ни следили, включително и в чатовете. Никой никога не знае, кой е информатор и кой не, и това ни прави още по-уязвими", завършва той.