Скандалният уебсайт WikiLeaks.org, който разпространи десетки хиляди документи, показващи истинското лице на войните в Ирак и Афганистан, е станал истински трън в очите на властите във Вашингтон. Публикуването на 400 хил. военни доклада от Ирак през миналата седмица доведе до истински „порой" от обвинения за нарушаване на националната сигурност и застрашаване на военните операции.

CNET отбелязват, че даже водещи вестници като „Уошингтън Пост" и „Уошингтън Таймс" са се включили в атаката, призовавайки WikiLeaks и всички свързани с него компании да бъдат „електронно щурмувани" и изтрити от лицето на Световната мрежа.

Проверка на сайта за IT новини е показала, че буквално до преди няколко дни домейнът wikileaks.org е препращал към три различни IP адреса - два сървъра на Интернет магазина Amazon в САЩ и Ирландия, както и пространство, собственост на френската организация „Октопус", защитаваща свободния софтуер. От Amazon отказаха коментар, а в последствие всичката информация на WikiLeaks е била изнесена от САЩ.

Заплахи срещу WikiLeaks имаше и през юли, когато по-консервативно настроени коментатори от пресата изразиха мнение, че президентът на САЩ Барак Обама е длъжен да разпореди спиране на сайта.

След излизането на бял свят на „дневниците" на иракския конфликт, призивите за електронен „контраудар" срещу WikiLeaks и създателя му Джулиан Асандж се засилиха. В редакционен коментар „Уошингтън Таймс" нарича сайта „заплаха за националната сигурност", срещу която трябва да се води „пълномащабна война".

Бивш автор на речи за президента Джордж Буш призова срещу Асандж да бъдат използвани средствата на разузнаването и специализираните военни подразделения за кибервойна с цел да бъде подведен под отговорност.

Джеймс Люис от Ценртъа за стратегически и международни изследвания изяви мнение, че кибератака срещу WikiLeaks би била безполезна и Джулиан Асандж би могъл да бъде по-добра мишена: „Момчетата от сайта се справят добре с криптирането на данните си, затова трябва да се прицелим лично в Асандж. По-добре е да се забавляваме лично с месията на сайта, който е малко странен".

Действително, WikiLeaks има свои огледални копия, качени на шведски сървъри, като обаче местонахождението на информацията може да бъде променено във всеки един момент.

Ако все пак американските власти се осмелят да атакуват скандалния сайт и създателя му, новосъздаденото подразделение за кибервойна ще бъде най-вероятния изпълнител. Смята се, че то има задачата да унищожава електронната инфраструктура на врага.

Дълго време от Пентагона отричаха формированието да притежава правомощия за офанзивни действия, но в подписаната преди две години от Джордж Буш  Президентска директива по въпросите на националната сигурност номер 54 са ясно залегнали възможности кибервойниците да действат не само при отбрана.

Смята се, че законодателството, регулиращо действията им е слабо развито, а, същевременно, подразделението има много по-големи възможности от известните към този момент киберзлодеи.

Говорителят на Пентагона Джеф Морел остави вратичка за офанзивни действия срещу WikiLeaks, заявявайки, че „ако се наложи да бъдат принудени да направят нещо, то ще бъдат разгледани начините това да бъде направено. Администрацията на Обама вече излезе с мнението, че сайтът е нарушил щатското законодателство още преди излизането на информацията за Ирак.

Известно е, че в някои от най-престижните военни школи са създадени специални компютърни лаборатории, изследващи нови дупки в сигурността на най-популярните операционни системи и уеб услуги, но, според CNET, все още не е напълно ясно дали американското правителство ще рискува да „разкрие картите си" чрез операция, която би извадила WikiLeaks само временно от строя и би довела до още по-безконтролно изтичане в Интернет на вече събраната от екипа на сайта информация.