Лари Сангър, съучредителят по проекта Citizendium - конкурент на Wikipedia, твърди, че е един от основателите на Wikipedia и възнамерява да си върне този сайт, съобщават от IDG.BG.

От своя страна, Джими Уейлс, официалният основател на енциклопедията се обявява категорично против това.

На страницата, Сангър публикува списък с достиженията си и препратки към документи, потвърждаващи, че той е един от съоснователите на Wikipedia.

Сред събраните цитати са и препратки към различни статии и прес-съобщения, в които се посочва, че Wikipedia е основана от Уейлс и Сангър.

В Wikipedia-статията за Уейлс се посочва още, че Сангър е изиграл значителна роля в създаването на Wikipedia, и даже е измислил името й.

Всички аргументи са в защита на тезата, че Сангър е имал именно тази роля в онлайн енциклопедията, за която самият той говори.

Уейлс еднозначно потвърждава, че Сангър е бил просто един от 20-те негови подчинени, и в този смисъл всеки от тези служители може да се нарече съучредител на онлайн енциклопедията.

Той казва още, че всички документи, които Сангър е изтъкнал в доказателство на своята правота, са единични и изфабрикувани.

Сангър от своя страна твърди, че по онова време всички документи са били одобрени от Уейлс.