Близо 2 млн. българи могат да бъдат улеснени от въвеждане на система за гласуване през Интернет, която ще увеличи значително избирателната активност у нас, особено сред гласоподавателите на възраст между 18 и 30 години, съобщават от ComputerWorld.bg.

Предлаганата от фирмата WISeKey система би създала много удобства и за почти 1 млн. българи в чужбина, както и за хората с увреждания, които продължават да срещат затруднения при упражняването на правото си на глас.

Резултатите от проведеното в Швейцария електронно гласуване показват, че 50% от гласувалите на възраст между 20 и 30 години са го направили през Интернет, а при хората във възрастовата група между 30 и 39 години е 55%.

В същото време системата се е оказала достъпна и удобна дори за хора в по-зряла възраст, въпреки че една четвърт от гласувалите през Мрежата признават, че по принцип не участват в избори.

Според компанията, системата за гласуване през Интернет трябва да бъде част от платформата на електронното правителство у нас и да ползва неговата инфраструктура.

Освен това, нейното използване може да бъде улеснено доста и с предстоящото въвеждане на новите е-документи за самоличност, тъй като избирателите ще могат да се идентифицират направо с електронните си лични карти.