Yahoo спира услугата си Yahoo Photos през юни и ще уведоми потребителите да преместят снимките си във Flickr - другият сайт за съхраняване на снимки, притежаван от компанията, съобщават от IDG.BG.

Действието на Yahoo е продиктувано от особено бързото нарастване на пазарния дял на PhotoBucket в САЩ - от 25% през миналата година до 40% сега. За същия период пазарният дял на Yahoo Photos е намалял почти 3 пъти до 5,8%, а на Flickr се е повишил от 3,7% на 4,5%.

Yahoo поддържаше два сайта за съхраняване на снимки, тъй като аудиторията им е различна. В Yahoo Photos се съхраняват преобладаващо семейни снимки, докато снимките във Flickr са заснети от страстни фотографи - любители или професионалисти, които желаят да споделят творчеството си online.

Броят на регистрираните потребители в Yahoo Photos преди една година е бил 30 млн. души, които са upload-нали общо 2 млрд. снимки. Броят на регистрираните потребители във PhotoBucket е нараснал от 12 млн. през юни 2005 г. до 32 млн. година по-късно, а прогнозите на сайта са в края на 2007 г. те да бъдат 62 млн. души.

Припомняме, че Flickr беше продаден на Yahoo през 2005 г. от неговите основатели Стюард Бътърфилд и съпругата му Катерина Фейк.