Докато ЕС и САЩ спорят за това дали е нужно Европа да създава собствена навигационна система, стана ясно, че два нови конкурента ще направят надпреварата за глобалното позициониране още по-интересна, съобщиха от IDG.BG.

Първият е Русия, която през последните месеци обяви ускорено завършване на своята система ГЛОНАСС и я отвори за употеба от цивилни и корпоративни клиенти.

Вторият конкурент е Китай, който опреди няколко години афишира плановете си да се намеси на пазара на позициониращи услуги.

Страната обяви в събота, че е изстреляла успешно своя спътник Beidou, който трябва да стане част от нова навигационна система от типа GPS, собственост на Пекин. Както съобщава AFP, позовавайки се на китайската новинарска агенция Синхуа, ракетата носител Long March 3A е излетяла от космодрума в провинция Сечуан в събота, а спътникът е успешно изведен в орбита.

Той е четвъртият, изстрелян в рамките на програмата по създаването на китайска навигациона система. Според представители на китайското правителство, глобалната позиционираща система на тази страна ще бъде завършена до 2008 г.