Летящи коли, таксита, смартфони с летящи камери, че и хора, но не в Космоса. Въпрос на време беше и мотори да започнат да се носят във въздушното пространство над нас. И ето, че моментът дойде.

vivo и патентът за първия смартфон с летяща камера

Китайска марка с патент за първия смартофон с летяща камера

Телефон и дрон в едно

Калифорнийската компания JetPack Aviation (JPA), която вече произвежда реактивни раници за гърба, с които можем да се изстреляме във въздуха, току-що обяви успешен тестов полет на своя прототип на летящ мотоциклет.

Инженерният им подвиг се нарича Speeder и разполага със собствена софтуерна програма за управление на полета, която да наблюдава и регулира тягата.

Изобретението на американците им отнема година и половина, а резултатът е интуитивна система, която функционира като типичен мотоциклет и автоматично стабилизира машината в полет. Тя може да излита и каца вертикално от сравнително скромно пространство, колкото за една кола, както и да се програмира да лети самостоятелно.

Снимка 543704

Източник: jetpackaviation.com

"В рамките на две години можем да сме готови със свръхлека версия, която не изисква лиценз за пилот, и версия на експериментална категория в рамките на шест месеца след това", казва изпълнителният директор на JetPack Aviation Дейвид Мейман пред Robb Report.

Свръхлекият вариант ще лети със скорост до 100 км/ч и с време за полет от 15 минути. А експерименталната версия ще изисква лиценз за пилот, ще пори въздушното пространство с 400 км/ч и ще се задържа във въздуха за 35 минути.

Както и предполагахме, JPA са сключили сделка с Prometheus Fuels, Inc., за да заредят своя волен ездач с гориво от чист въглерод.

AirCar, Klein Vision и какво да очакваме от летящия автомобил на компанията от Словакия

Още една кола излетя, при това в Европа

По-точно в Словакия

Ако всичко върви по план с предстоящите тестове, моделът Speeder ще бъде пуснат в масово производство през 2023 г. на цена от 381 000 щатски долара. А по-нетърпеливите ентусиасти могат отсега да го поръчат от официалния сайт на JPA.