На никого не е приятно да носи маска, но в такива времена живеем и ще трябва трябва да изтърпим неудобството. То е още по-голямо за тези, които носят очила.

Дори да нямаме нужда от диоптър, добре знаем как всеки опит да сложим слънчеви очила в комбинация с маската завършва с досадно запотяване на стъклата и невъзможност да виждаме къде ходим.

Тъй като не е никак добра идея постоянно да сваляме очилата си, да ги бършем и пак да ги слагаме на очите, защото така увеличаваме риска от заразяване, имаме нужда от друго, превантивно решение.

Снимка 475743

Източник: iStock

Замъгляването на очилата се получава заради издишания топъл въздух, който маската насочва нагоре. Когато тази пара попадне върху студената повърхност на стъклото става конденз, затрудняващ видимостта ни. И колкото по-студено е навън, толкова по-бързо идва ефектът. Ето и какво можем да направим по въпроса.

Спрей срещу запотяване на очила

Предлага се като готов продукт и ако носим очила постоянно, със сигурност е добре да се сдобием с него. Ще ни трябва и за времето, когато вече няма да носим маски.

Сапунен филм

Това е метод, препоръчван от американски учени. Непосредствено преди да си сложим маската, измиваме очилата си със сапунена вода. Не ги избърсваме с кърпа, а само изтръскваме от капките и оставяме да изсъхнат.

След тази процедура стъклата не бива да се запотяват, защото сапунената вода оставя филм по тях, който позволява водните молекули да се разпределят равномерно в прозрачен слой. Това е т.нар. повърхностно-активен ефект.

Снимка 475774

Източник: iStock

Носна кърпичка

От Lifehacker черпят вдъхновение от китайците, които със сигурност имат повече опит в носенето на маски. И техният трик е да поставим парче салфетка или носна кърпичка в горната част на маската, за да спрем топлия въздух, който издишаме, да отива нагоре към очилата. Ефектът обаче е поставен под съмнение.

Прегъване

Ако използваме от обикновените санитарни маски, а не тези от плат, може да пробваме да прегънем навътре най-горната им част, за да образуваме преграда за топлия въздух. Този метод е по-ефикасен от поставянето на кърпичка.

Коронавирусът, маските като превенция и какво значение има мъжката брада

Пречи ли брадата на превенцията от коронавирус

За мъжката брада, коронавируса и ефектинвостта на маските

Повече място

Ако имаме възможност да разширим маската отстрани и да освободим място при бузите, откъдето да излиза въздухът, който издишаме, това може да предотврати запотяването на стъклата. Но този метод не е препоръчителен заради възможността малките капчици, съдържащи COVID-19, да ни атакуват именно през незащитените части на лицето.