Григор Димитров победи британския №2 Кайл Едмънд с 6-3, 6-7(3), 6-4 и за втора поредна година се класира за полуфинал на турнира Brisbane International. Равностойният мач беше помрачен от контузия на британеца два гейма преди края му.

НА ЖИВО: Григор Димитров - Кайл Едмънд 6-3, 6-7(3), 6-4
на живо

Григор Димитров - Кайл Едмънд 6-3, 6-7(3), 6-4

Британецът e от изгряващите таланти и не може да бъде подценяван

Едмънд стъпи на криво и усука глезен при опит да спаси трудна топка. Той падна, агонизирайки на корта. Григор се притесни, прескочи мрежата и веднага се притече на помощ на съперника си. След лекарската намеса британецът реши, че може да доиграе мача.

Снимка 332297

Източник: GettyImages

Едмънд успя да форсира дълъг гейм при сервис на българина, но след това, когато подаваше не можа повече да се противопостави. До падането на Кайл резултатът в третия сет беше равен и тайбрекът изглеждаше задължителен.

Мачът започна с агресивна и приятна игра. Сервисите бяха много добре насочени и до 3-3, който подаваше лесно печелеше. Имаше малко дълги разигравания, в които мощта и атаката бяха на преден план.

В седмия гейм три недобри отигравания на Григор доведоха до единствените две възможности за пробив за британеца в целия мач. Българинът се измъкна с неотразими сервиси. 

В следващата партия се реши сета. Едмънд беше разколебан и след стабилни ретури на Димитров направи грешки. Това доведе до пробив за 5-4. Григор бързо затвори частта с мощни сервиси за 36 минути.

Снимка 332296

Източник: GettyImages

Във втория сет темпото и начина на игра останаха същите. Григор беше агресивен и точен, когато подава. Кайл отговаряше със същото. Резултатът се движеше монотонно и закономерно се стигна до тайбрек.

Все пак в деветия гейм Григор имаше два скрити мачбола при сервис на съперника. При първия той не се осмели да атакува, когато диктуваше разиграването. Вторият беше неутрализиран с отличен сервис на британеца.

В тайбрека българинът направи двойна грешка, довела до решаваща брейк точка. Едмънд сервираше първи и успя да докара резултата до 6-3. Нарасналото самочувствие му даде възможност да реализира уинър след слабо подаване на Димитров. Така британецът взе частта със 7-6(3) за 56 минути. Минималното му превъзходство се дължеше на значително по-добрата му игра при вкарано второ подаване.

Снимка 332321

Източник: GettyImages

В третия сет сервисите продължиха да са на мода. При 1-1 Гришо отново получи два шанса да пробие. И отново, първо не се осмели да атакува, а после Кайл изпълни страхотен сервис.

В седмия гейм Димитров имаше леки проблеми, но се измъкна без да допусне възможност за брейк. След това Едмънд сервира неотразимо и решителният дълъг гейм, който щеше да реши мача изглеждаше неизбежен, но...

В първото разиграване на следващата партия Григор направи неотразима комбинация, която раздвижи Кайл по задната линия. Британецът направи няколко резки промени на посоката, стъпи на криво и падна. Григор веднага се притече на помощ на своя съперник и му помогна да стигне до стола за почивка.

На Острова: Григор Димитров доказа, че е истински професионалист и голям човек (ВИДЕО)

На Острова: Григор доказа, че е истински професионалист и голям човек (ВИДЕО)

Състрадателността на българина не остана незабелязана

Физиотерапевтът направи каквото може. И Едмънд реши, че има сили да доиграе срещата. Той се съпротивлява достойно в гейма, в който посрещаше и се предаде след това.

Така Григор Димитров продължава защитата на титлата в Бризбън спечелена през миналата година. Утре след 6 часа сутринта той ще излезе на корта срещу любимеца на домакините Ник Кириос. В другия полуфинал ще играят неговият партньор на двойки Райън Харисън и австралиецът Алекс де Минор.

Снимка 332320

Източник: GettyImages

Интересно е, че Димитров и Харисън се класираха за полуфинал на двойки, в който техни съперници са специалистите при дуетите: Хенри Континен (Финландия) и Джон Пиърс (Австралия).

Ще играят ли по два мача и в неделя двамата добри приятели? Дано!

Снимка 332319

Източник: GettyImages