Туроператорите у нас се нуждаят от около 150 милиона лева, за да върнат парите на клиентите заради неосъществените пътувания по време на кризата с коронавирус. Това заяви пред БНТ Свидна Динева - член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Тя обясни, че българската схема за държавна помощ в размер на 51 млн. лева за туроператори и туристически агенти е одобрена от ЕК съгласно временната рамка за държавната помощ, която ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства. Процедурата ще бъде в ход от януари по програмата "Конкурентоспособност".

ЕК одобри българската схема за помощ на туроператорите у нас

ЕК одобри българската схема за помощ на туроператорите у нас

Тя е в размер на 51 милиона лева

Динева посочва, че много от туроператорите все още не са получили пари по първата мярка за подпомагане, за която са кандидатствали още през май. Тя бе категорична, че мярката 60/40 за туризма изобщо не работи. Развитието на процеса по втора мярка също не било много ясно, тъй като се оказало, че Министерството на туризма не разполага с необходимите средства.

От досега получените помощи туроператорите са върнали на клиентите си суми, доколкото им е възможно. Голяма част от парите обаче са в авиокомпаниите, които също са тежко засегнати от кризата.

По думи на Динева ваучерната подкрепа също не е проработила, тъй като много от клиентите са поискали връщане на парите им.

Тя заяви, че по прогнози на Европейската комисия туристическият бранш в ЕСще се възстанови най-рано през 2024 г.

Дават допълнителни 50 млн. лв. за туроператорите

Дават допълнителни 50 млн. лв. за туроператорите

Всички, които ще кандидатстват за помощ от бюджета, не трябва да имат задължения към хазната