Министерството на туризма извърши съвместна проверка на плаж "Обзор-мотела" заедно с МВР, Регионалната здравна инспекция, Морска администрация и Дирекция строителен контрол на община Обзор. Причина за инспекцията са множество сигнали, подадени до институциите.

На плаж "Обзор-мотела" съвместната проверка е установила три незаконни обекта, които се ползват от хотел "Мирамар". Инспекторите са установили и две заграждения - едното от тях е детски кът, който се ползва от хотел "Сънрайз", а другото е означено като частен имот, където е насипан допълнителен пясък от плажа. Загражденията трябва да бъдат премахнати.

Установено е също, че хотел "Мирамар" не е подновил категоризацията си, за което ще бъде санкциониран от Комисията за защита на потребителите. На самия плаж не са открити нарушения на наемателя - той е изпълнил всички задължителни дейности по стопанисване на плажа. По повод трите преместваеми незаконни обекта Община Обзор трябва да предприеме действия по премахването им, в случай че не бъдат узаконени.

Министерството на туризма ще направи мониторинг и замерване на плажа във връзка с насипания допълнителен пясък. Ако се окаже, че има добив на пясък от плажа, с който е засипан имотът, Министерството на туризма ще състави акт за административно нарушение на извършителя. Според българското законодателство няма частен плаж - ивицата е изключителна държавна собственост.