Спадът на чуждите туристи в България към края на май е 7.6 процента спрямо същия период на миналата година.

Статистиката обяви председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова, цитирана от БНР.

Намаляването на туристите от страните от Европейския съюз е 5.2 на сто. Приходите от туризъм за първите пет месеца на годината са 556.3 млн. евро, или със 7.6 на сто по-малко от същия период на миналата година.

Ръст в броя на туристите има при гостите от Румъния - близо 20 процента, от Чехия - 21 процента, от Словакия - 33 на сто, Унгария - 35 процента и Полша - 30 процента.

Туристите от Германия са с 20 на сто по-малко, от Великобритания - с 21 на сто и от Русия - 7.3 на сто. Спадът на туристите от Сърбия е 37 на сто, а на тези от Македония - 4 процента.

В сравнение с останалите страни от нашия регион спадът е между 20 и 50 процента, и България е в по-добра ситуация, коментира Крушкова и допълни, че единствено Турция отбелязва увеличение на туристите.

За първите пет месеца на годината българите, посетили други страни, са с 14 на сто по-малко. Общо 32 процента от всички българи отиват в Гърция, а 23 на сто от нашите туристи посещават Турция.

По данни на Световната туристическа организация към края на април има намаление от 8 на сто на туристите в световен мащаб.
Крушкова съобщи, че се увеличава броят на визите, издавани на руски туристи и през този месец те са с 19 на сто повече от юли 2008 година.

На въпрос колко хотела този сезон са затворили заради кризата, Крушкова посочи, че има хотели, които въобще няма да отворят.