Над 1 милион регистрирани нощувки за месец юни са отчетени в Единната система за туристическа информация. Въпреки сериозните атаки, с които стартира летният сезон, през юни се отчита ръст от 7%, като най-много са българските туристи - 525 хиляди, следвани от румънските, полските и немските, при които пък има 16% скок спрямо 2022 г. Това става ясно от изказване на министъра на туризма Зарица Динкова пред Нова телевизия, информация за което беше разпространена от подопечното й ведомство.

По думите на Динкова кризата, пред която е изправен секторът през последните години, е създала и една благоприятна тенденция. "Ние започнахме да оценяваме нашите туристи по начина, по който те срещат гостоприемството и уважението в Гърция. Най-добрите мерки за по-силен туризъм са пазарните - доброто съотношение между цената и качеството", коментира тя. 

Въпреки известните притеснения, към момента сезонът върви добре, като се отчита засилен интерес към хотели, които предлагат устойчиви екологични предложения.

Сигурен и чист летен сезон очаква министърът на туризма

Сигурен и чист летен сезон очаква министърът на туризма

Според нея атакуват туризма ни заради Шенген и Еврозонта

Според Зарица Динкова проблемите пред бранша са ясни за всички и не трябва да се отричат. "Това са натрупвания с десетилетия, системни и структурни проблеми, чието решение не зависи само от една институция. За да има привлекателни туристически места, трябват хубави места за живеене - с добра инфраструктура", смята тя.

Очакваме ръст на туристите от Германия и Полша

Очакваме ръст на туристите от Германия и Полша

Потокът от Турция ще се запази на същите нива от 2022 г.