Между 10 и 50 хил. лв. ще трябва да заплати хотелиер край варненския плаж „Фичоза”, тъй като е разположил чадъри и шезлонги на пясъка, без да има право на това. Хотелиерът е завзел цял сектор от плажа, като специални табелки предупреждават, че никой, освен гостите на хотела, нямат право да я ползват.

Плажът не е даден на концесия и отговорността за почистването и спасителната дейност е на община Варна. Цялата зона би трябвало да е свободна за туристите.

Нарушенията на хотелиера бяха установени от внезапна проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова, придружаване от областния управител на Варна Стоян Пасев. Министър Ангелкова от поне седмица обикаля Черноморието и проследява условията по българските плажове.

„Областната администрация е осигурила водно спасяване на този плаж, общината почистване, а един частен субект се възползва от всичко това, без да заплаща никакви такси на държавата“, констатира министър Ангелкова.

Тя допълни, че докато концесионерите и наемателите на плажовете са длъжни да осигуряват редица услуги и подлежат на постоянен контрол, подобни предприемачи извличат само дивиденти.

По време на проверката бе установено наличието и на две заведения на плажната ивица.

Министър Ангелкова нареди да се направят геодезически заснемания и да се провери дали отговарят те на кадастралната схема.

На неохраняем плаж никой няма право на каквато и да е търговка дейност на плажната ивица“, обясни Николина Ангелкова. По думите й в началото на сезона са проверени повече от 100 плажа, а през последната седмица над 65 ивици са били повторно инспектирани от екипите на министерството. 

Експертите на Министерството на туризма и на областна администрация Варна съставиха протокол на нарушителя „И ЕС АЙ БЪЛГАРИЯ“ ООД и предстои издаването на акт за установяване на административно нарушение.