44 плажа трябва този сезон да са достъпни за хората с увреждания. Това стана ясно от отговора на министъра на туризма Николина Ангелкова по време на парламентарния контрол.

Създаването на условия и гаранция за равнопоставеност и пълноценно участие на хората с увреждания във всички области на обществения живот е приоритет, заложен в програмата за управление на правителството, подчерта тя. Политиката за нуждата от повишаване степента на интеграция на хората с увреждания е важен ангажимент и в Министерството на туризма, по думите й.

Този сезон на 44 плажа трябва да има монтирани подходи и преместваеми пътеки, които да гарантират достъпа до плажната ивица на хората с увреждания. Оказва се, че релефът по Черноморието не позволява поставяне на преместваеми пътеки на всички плажове, тъй като това би представлявало пряка опасност за здравето на хората с увреждания.

Освен това цялостен проект за достъпа на хората с увреждания до морския бряг изисквал допълнителна експертиза, тъй като имало нужда да се повиши нивото и квалификацията на водноспасителната дейност. Ангелкова смята, че с диалог ще се намери най-правилния начин да се стигне до решение.

Ангелкова изпраща експерти да проверяват плаж "Кабакум"

Ангелкова изпраща експерти да проверяват плаж "Кабакум"

Причина са сигнали за две конструкции върху пясъка и в непосредствена близост до морето