България позиция не е за изключване на Руската федерация от Световната организация по туризъм към ООН и позицията на министъра на туризма не е бил в подкрепа на това по време на извънредното заседание на Генералната асамблия на СОТ.

Изявлението на министерството опровергава публикации, които твърдят обратното. Припомняме, че самата Русия съобщи, че излиза от организацията преди да се състои въпросното извънредно заседание.

"Категорично заявяваме, че министър Проданов не е подкрепял изключването на Русия от организацията", заявяват в прессъобщение от Министерство на туризма и обясняват, че взетото и гласувано от представител на Българското посолство в Кралство Испания решение не е съгласувано с Министерство на туризма. Също така министър Проданов с официално писмо, изпратено до министъра на външните работи на РБългария на 11.04.2022 г. предлага България да гласува "въздържал се" по отношение на изключването на Руската федерация от СОТ.

От МТ заявяват, че министър Проданов се води и винаги се е водил от националния интерес и е съблюдавал интересите на туристическия сектор. В конкретния случай Министерство на туризма се е съобразило с позициите на браншовите организации (Националния борд по туризъм и Българска хотелиерска и ресторантьорска организация) по темата.

"България е от страните, които са особено засегнати от близостта до военния конфликт и без съмнение усложнената геополитическа обстановка в региона генерира както икономически, така и имиджови щети за конкурентоспособността на българския туристически сектор, който все още е в процес на възстановяване от пандемията COVID-19. Тази позиция на страната ни щеше да събере най-малко негативи, както по отношение на двустранните и многостранните отношения в областта на туризма, така и по отношение на входящия туристопоток и туристическия сектор. Сектор, който и към този момент е на първа линия при подпомагането на хората, търсещи закрила от войната в Украйна и заслужава позицията му да бъде чута. И за който всеки турист или гост на страната ни е важен, независимо от неговата националност", заявяват още от Министерство на туризма.