Българинът не обърна гръб на българските курорти, с което показа, че не е злопаметен и че не е позволил кризата да му вземе почивката, коментират в края на сезона туроператори.

Получи се това, което се очакваше - да се разграничат качествените от некачествените услуги, обобщават туроператорите, цитирани от money.bg.

Финансовите притеснения са засегнали някои райони и някои типове почивни бази, но при други натоварването е повече от предишни години.

Усещането за празни места по Черноморието идва от по-голямото предлагане и от по-малкото чужди туристи.

Когато стана съвсем отчетлив фактът, че чужденците ги няма, започна забравеното ухажване на българския летовник.

Истинското състезание за клиенти хотелите започнаха в края на лятото. Поевтинелите оферти се сменяха толкова бързо, че клиентите дори се объркаха.

През август в един от курортите ни, известен заради качеството си предимно с летовници отдалече, българите са били със 70% повече от миналата година.

Мениджърите го посвещават и на 40-та годишнина на комплекса. Може да са по-малко дните на престоя, но от почивка няма отлив, отчитат организатори на този вид отдих.

Изборът се прави по-внимателно - да е максималното на минимална цена. Затова клиентите са особено чувствителни, когато въпреки вниманието, са останали излъгани.

Най-често се оказва, че от по-евтини туристически пакети липсват съществени елементи и евтиното пак е същото.

Бъдете предпазливи при специалните предложения на търговците, предупредиха навреме от Комисията за защита на потребителите, като уточниха, че се увеличава броят на нелоялните търговски практики.

За да се решават по-бързо изненадващи за туристите проблеми, комисията откри осем временни приемни по Черноморието.

Непредсказуемият сезон беше оправдание на хотелиерите за нестройното редуване на оферти.

Само ден след крайния срок на промоциите се появяваха много по-изгодни предложения. Това че ще резервираме и платим много по-рано, не значеше, че сме спечелили, напротив.
С това хотелиерите направиха следващото лято още по-непредсказуемо, защото желаещи за ранни записвания едва ли ще има много.

Друго основно обобщение на туроператорите е, че големите комплекси са издърпали клиентите на по-малки хотели и почивни бази с атрактивни повече от когато и да било оферти all inclusive.

Следващ извод от сезона е, че българинът избира не само хотел, но и място. Дори да е изключително луксозно предложението, ако фонът не е достатъчно привлекателен, резервациите са малко.

И обратно - клиентите са склонни на компромиси с лукса на хотела, ако местността или селището са добро място за почивка. Затова край Дряновския манастир създадоха въжена градина - атракция за деца и възрастни.

Затова в Родопите започнаха работа по проект за популяризиране на традиционни местни занаяти, продукти и места за отдих, който да обедини предприемачи, производители и занaятчии в региона.

Да си откровен с клиента е много важно за туроператорските фирми, казват техни служители.

Добре е да предупредиш например, че каквито и да са описанията му, не може да се очаква много от хотел за 10 лева, уточняват те. Но не е добре да разубедиш някой, който е готов да плати по 300 лева за нощувка. Защото той иска точно това.

Проучване на тема "Отговорен ли е туризмът по българското Черноморие" започна в края на юли Българският форум на бизнес лидерите.
То има за цел да събере мненията и опита на всички, които са свързани с туризма - почиващи, служители, местни жители, инвеститори, ръководен персонал, еколози.

Резултатите ще научим на 4 септември, а семинарите за корпоративната отговорност в туристическия бранш продължават.