Повече от 3000 души и се извиха на километрична опашка пред долната станция на кабинковия лифт в Банско тази сутрин, въпреки делничния ден.
Чакането е ежедневно от ранни зори, та да може от 8,30 ч., когато кабинките потеглят, любителите на снежните спортове да се доберат до ски зоната поне след час, често и два по-късно, недоволстват от Инициативна група „Надежда за Банско".

По думите на местните, днес тълпата успяла да смае дори и тях - свикналите от години на струпването на чакащи за ред пистите.

"Затова се борим за втори кабинков лифт. Не е празник, събота или неделя, а е пълно с чакащи туристи, които гоним по този начин. Както се казва се излагаме пред чужденците. Да имаш опашки от 3000 души, а в пиковите дни и по-големи, и държавата да не прави нищо, е пълен абсурд!", възмущават се от инициативната група.

Банскалии са категорично убедени, че километричните опашки пред началната станция на кабинковия лифт гонят туристите от Банско. "Сериозният проблем е вече от 7 години и досега не е намерил решение, което е елементарно и се свежда до изграждане на втора кабинкова линия. Никой от отговорните държавни органи не дава отговор ще има ли втора кабинка и кога. Така ще се запази високото качество на туристическия продукт и ще се гарантира опазването на околната среда и намаляване на автомобилния поток към планината.", заявяват в писмото си до медиите от "Надежда за Банско".

"Крайно време е настоящите управляващи да решат проблема на Банско!", апелират още местните и заявяват, че такъв "фрапиращ случай" няма в цяла Европа - "да има нужда от втора кабина и вече толкова години при пет правителства нищо да не се прави."