Съвсем скоро ще излезем с решение, което да успокои жителите на Банско. Това уверение отправи спортният министър Красен Кралев след края на заседанието на Министерския съвет.

Припомняме, снощи банскалии блокираха пътя към града с искането за втори лифт и нови писти.

Решението и становището ни многократно е изразявано ясно и категорично. Смятаме, че без втори кабинков лифт не може да има ясни условия за ски туризъм и спорт в Банско, категоричен бе той. За него това е лоша реклама за България - тези 45-минутни опашки, които се създават в едни от най-добрите европейски курорти.

Изнесохме информация, че пистите също не достигат и за да може да бъдем начело и да използваме инфраструктурата, която Банско предлага, трябва да сме адекватни. Ако искаме да развиваме туристическата индустрия, ако искаме да развиваме ски спорта във всичките му варианти - професионален и масов, трябва да се търси решение и за втори кабинков лифт в Банско и за увеличаване на дължината на пистите в страната, смята министърът.

По думите му, правителството трябва да има воля и решение. Кралев увери, че се води диалог между различните министерства, които са ангажирани с този проблем, като смята, че съвсем скоро ведомствата ще излязат с положително решение на този казус в рамките на българското и европейско законодателство, което да удовлетворява туризма и спортната общественост.

След 15 февруари МОСВ ще представи резултатите от труда на работната група, която разглежда казуса с концесията на ски зоната в Банско. Това стана ясно пък от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова след МС. В този срок ековедомството ще представи проект за решение на това какво да се прави с концесията.

Министерството на туризма подкрепя развитието на зимния туризъм и категорично стои твърдо зад възможностите за втори лифт в Банско при спазване на всички изисквания на закона. Смятам, че България трябва да се възползва от потенциала, които има за развитие на планинския туризъм, в частност ски туризма, който привлича висок клас туристи, както и голфа, прецени Ангелкова.

Според нея вместо да обсъждаме какво правят другите държави и какво са постигнали, е редно да обсъдим какво можем ние да постигнем и да го направим така, че да бъдем на едно от първите места, „а не след време нашите деца да ходят на ски в Турция и Гърция". Турция инвестира изключително много за ски зони и лифтове, даде като пример министърът.

За Ангелкова ведомството й категорично подкрепя развитието на нашите зимни курорти, изцяло и балансирано с изискванията на законите и в хармония с природата. На последната среща, която организирахме с представителите на зелените организации, с бизнеса, с представители на местните власти, също коментирахме въпроса трябва ли да чакаме някаква трагедия да се случи, за да можем всички ние да решим незабавно тези от тях, които са амортизирани и остарели да бъдат сменени, коментира тя по отношение на пистите.

Стана ясно още, че концесионната такса в Банско е в общ размер 792 00 лева на година заедно с тази за минералните води.