Изказвания на членове от ръководството на Националния борд по туризъм (НБТ) разсърдиха председателя на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова, която напусна конференция „Пари за инфраструктура и туризъм", организирана от борда.

Това стана след някои остри констатации, направени от Румен Драганов, член на Управителния съвет на НБТ.

По думите му, цитирани от Money.bg, през последните години в туристическия сектор на България са били налети близо 16 милиарда евро, инвестирани почти изключително в хотели и ресторанти.
В момента българският туризъм разполага с леглова база от 900 хиляди легла. На ведомствено равнище бихме могли да отчетем поредния успех: за да постигне подобна база, на Гърция бяха нужни 60 години.
Само че Гърция е световна туристическа дестинация, а България - независимо какви статистики, оправдания или фактори ще посочим - не е, заяви Драганов.

Той изтъкна, че за миналата година българският туризъм е реализирал около 5 млрд. евро оборот.
За цялото време на действие на европейската програма, т.е. до 2013 г., за което ще получим максимум 218 млн. евро субсидии, може да се очаква приходите от туризъм в България да възлязат на 25 млрд. евро.

Това форсиране от нерегулирания частен сектор разрушава природата, разрушава културните паметници, съсипва имиджа на България като туристическа дестинация, подчерта Драганов.

Основният проблем според Драганов касае собствеността на туристическите обекти.
На първо място трябва да се разбере кой е собственик на туристическите зони и туристическите точки. Докато това не се направи, няма как да се надяваме на отношение на добър стопанин, категоричен е той.

По думите му сега в разрез със съществуващите закони (Международна конвенция за опазване на пейзажа с идеята за т.нар. vista point), масово се разрушава пейзажа и гледката около туристически обекти.
„Ако някой сложи перки на ветрогенератори на фона на тракийското светилище в Татул, той ще унищожи енигмата на мястото". А без собственик - стопанин, това е все по-често явление.

Драганов подложи агенцията по туризма на серизна критика, а след като заяви, че тя е „акционерно дружество", управляващо българския туристически потенциал", Анелия Крушкова стана и си тръгна с думите  - в агенцията работят достойни хора.

Красимир Гергов, новият председател на НБТ, бе лаконичен, че досега усилията за развитие на българския туризъм са били изстрели във въздуха, отсега стремежът на заинтересуваните е да се стреля по цел.

Министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов съобщи за договорка между коалиционните партньори преговорите между коалиционните партньори за промени в правителството да приключат до два дни.

Гагаузов каза това по време на конференция „Пари за инфраструктура и туризъм", организирана от Националния борд по туризма (НБТ).

Според коментара на Гагаузов самият бранш трябва да вземе решение дали да бъде създадено министерство на туризма или няма нужда от такова.
Министърът подчерта, че туризмът се развива изключително бурно в последните години и че този сектор е приоритет за България.

Преди да се създава обаче структура, трябва да се знае с какво ще се занимава тя, допълни министърът и посочи, че той застъпва мнението, че по-добре от икономическа гледна точка би било самият бранш да се развива, а не административното му ръководство.

Припомняме, преди дни от НБТ подкрепиха идеята за Министерство на туризма.

Още от конференцията - в Money.bg