Правилата за обмяна на валута се разпространяват на пет езика Главна данъчна дирекция издаде брошура, разясняваща правилата при обмяна на валута на английски, немски, френски, испански и руски език.
В листовката се съдържат и съвети за закупуването на златни и сребърни накити и възможностите за измами при търговията с благородни метали.

Основни потребители на информацията в брошурата ще бъдат чуждестранните туристи по българското Черноморие, съобщи пресцентърът на Главна данъчна дирекция.

Електронни копия от разясненията са изпратени до над 200 туристически агенции, данъчните дирекции във Варна и Бургас също предлагат текстовете безплатно на всеки, който проявява интерес. Летищата в морските градове ще бъдат снабдени с брошурите възможно най-скоро.

Листовките препоръчват да не се обменя валута на улицата, да не се подписва документ за обмяна, ако курсът не съответства на обявения на таблото и предупреждава чуждестранните туристи, че данъчната администрация не може да развали вече сключена сделка. Брошурата съветва още да се изисква касова бележка за всяка покупка на стока или услуга на територията на България.

“С тези брошури се опитваме да намалим риска за чуждите туристи, които почиват в България. Те трябва да знаят, че обмяната на валута в страната е подчинена на законови правила, но е задължително да бъдат внимателни и да не подписват документи без да видят сумата върху тях.

И това лято обменните бюра ще бъдат проверявани постоянно. Решили сме да отнемаме разрешенията им за работа, ако мамят туристите”, заяви Васил Панов, началник на отдел “Оперативен контрол” на Главна данъчна дирекция.