Центърът за речни информационни услуги в Русе ще бъде завършен до средата на тази година, съобщиха от държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", цитирани от Money.bg.

Припомняме, в края на ноември миналата година приключиха основните строителни дейности по изграждането на центъра.

До окончателното завършване на първата по рода си у нас специализирана сграда за управление на корабния трафик предстои монтирането на вътрешните инсталации и осигуряване на комуникационните връзки, на техническото оборудване и оформянето на фасадата и околното пространство.

Сградата е проектирана при спазване на съвременните изисквания за енергийна ефективност.
На покрива й ще бъдат монтирани релейни и радарни антени, необходими за работата на информационната система, предвижда се да бъде изградена и фотоволтаична система, която ще осигурява висока степен на енергийна независимост.

Извършената предварителна оценка показва, че след изпълнение на проекта сградата ще отговаря на клас "A" за енергопотребление.

Общата стойност на инвестицията е 5 986 752,89 лева (без ДДС), като парите са част от проект "Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав - БУЛРИС" по оперативна програма "Транспорт".

Първата копка на Център за речно-информационни услуги в Русе бе направена през декември 2012 г.

В него ще бъде съсредоточен целият контрол на корабния трафик по реката в българския участък, ще се осъществява обмен на данни с другите дунавски държави, сигнали за аварии и екологични заплахи. С откриване на центъра ще бъдат разкрити 250 работни места.