От Европейския потребителки център (ЕПЦ) препоръчаха да се ползват само лицензирани туристически агенции при пътуване в  чужбина.

Българските туристи трябва да носят здравните си книжки, докато са на почивка, за да могат да ползват безплатни здравни услуги, предаде БТА.

Правата на българските граждани в Европа са същите като в нашата страна, добавиха от центъра. Ако се наложи плащане за лечение в чужбина, трябва да се пазят всички платежни документи и да се търсят компенсации, посочиха експертите.

ЕПЦ-България е част от мрежа потребителски центрове, които работят в целия ЕС. През 2008 г. в ЕПЦ-България са постъпили 292 жалби, през 2009 г. те са 466, а от началото на 2010 г.- 210.

Българските потребители през 2009 г. са се оплаквали най-много от проблеми в сферата на транспорта - от авиокомпании за загубени багажи и забавени полети.

От началото на тази година половината от жалбите на българите са свързани с проблеми при пазаруването през интернет, като най-много са оплакванията от услуги, получени в  Италия, Словакия, Германия и Великобритания. Те са свързани с наем на автомобили,  ползване на италиански авиокомпании и  електронна търговия.

Жалбите срещу български търговци от страна на граждани на ЕС са предимно заради нелоялна търговска практика.

Оплакванията от български търговци идват предимно от Великобритания, Германия, Полша и Ирландия. Жалбите на гражданите на Великобритания и на Ирландия са за услуги при покупка на недвижими имоти.

От центъра дават пример със словенска гражданка, която отишла зъболекар в Кюстендил, където местен стоматолог поискал 6 хиляди евро за три импланта и 24 металокерамични коронки, които обаче се оказват некачествени.

Зъболекарят ще бъде санкциониран с 5 минимални  работни заплати и вероятно ще му бъде отнет лицензът, тъй като се оказва, че има и други оплаквания на словашки граждани от неговата работа, съобщиха от ЕПЦ.

В друг случай през миналата година таксиметров шофьор взема на кипърски гражданин 50 лева за курс от летището до центъра на София. След оплакване компанията възстановява парите на гражданина, а шофьорът е уволнен.