Ръководството на Bulgarian Vip Tours (BVT) обяви пред медиите, че поради претърпени сериозни загуби, предизвикани от фалита на негов основен партньор и контрагент от Русия, плащането на туристическите пакети по българското Черноморие не може да бъде покрито.

През последните няколко месеца ръководството на Bulgarian Vip Tours водеше интензивни преговори с няколко инвеститора, така че да осигури необходимия финансов ресурс, но поради забавяне на договорено финансиране, нашата компания е принудена да прекрати временно дейността си, съобщава компанията в писмо до Money.bg.

Припомняме, преди година имаше подобна ситуация с друг дотогава утвърден играч на туристическия пазар - Алма Тур, който остави стотици руски граждани "приземени" заради конфликт с превозвача България Ер, на когото туроператорът дължеше огромни суми.

Междувременно говорителят на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина съобщи пред Риа „Новости", че около 500 руснаци, почиващи в момента в българските курорти, могат да пострадат след фалита на Bulgarian Vip Tours. Българският туроператор е уведомил своите руски партньори, че прекратява дейността си.

Тя разказа, че вчера руските туроператори, които работят с BVT, са получили писмо, че компанията не може да изпълнява своите задължения пред партньорите си.

"Ръководството на " Bulgarian VIP Tours" с голямо съжаление трябва да ви информира, че трябва да преустановим дейността на компанията. Това е изключително трудно решение за нас, и за вас. Несъстоятелност на един от основните ни партньори забавя новите инвестиции, а строги условия от страна на заемодателите, доведе до невъзможност да продължим дейността си. За съжаление, не сме в състояние да осигурим необходимото финансиране, и сме длъжни да Ви информираме за тази ситуация", се казва в писмото, изпратено от туроператора.

Според Тюрина, вчера някои български хотели са поискали от туристите на BVT повторно да си заплатят за престоя.
„Руските туроператори вече са превели на BVT средствата за туристите, но въпреки това, хотелите не са видели дори част от тези пари", разказва Ирина Тюрина.

С българската компания работят няколко руски фирми-партньори, които вече са поели ангажимент да се погрижат за туристите, изтъква още говорителката.

Според нея става въпрос за „около 400-500 руски туристи, които в момента се намират в българските курорти".

Руските туроператори или ще заплатят повторно за престоя на своите туристи, или ще трябва да намерят други български партньорски компании, подчертава още Ирина Тюрина.

Тя увери, че тези, които все още не са пристигнали в България, няма да бъдат засегнати от тези проблеми, тъй като туроператорите са побързали да платят за настаняването им в България.

Общият размер на загубите за руските туроператори, ако се наложи да се заплаща повторно престоят на туристите може да възлезе на 300 000 евро, обобщава bTV.

"Проблемите в BVT започнали след фалита на "Капитал Тур" които дължат на фирмата два милиона евро. Българска компания не е в състояние да се възстанови от този удар, и почти две години по-късно, е принудена да напусне пазара. За щастие, големите тур оператори в България не работят с BVT", обясни още Турина.

По-късно от българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма съобщиха, че руските туристи в България, които са настанени чрез българския туроператор "Бългериан Вип Турс", ще завършат ваканцията си в страната ни безпроблемно.

Това стана ясно след разговор на заместник-министъра Иво Маринов с два български туроператора. Съгласно Директива 90/314/ЕС отговорността за престоя и връщането на туристите е на изпращащия туроператор. "Бългериан Вип Турс" е сключила договори с четири руски фирми, чиито задължения по договорите се поемат от двата български туроператора.

За възникналите финансови проблеми на "Бългериан Вип Турс" МИЕТ е информирано от представители на туристическия бранш. "Бългериан Вип Турс" не е изпълнила задължението си съгласно Наредбата за условията и реда за сключване на застраховка отговорност на туроператора да уведоми застрахователя, министъра на икономиката, енергетиката и туризма и председателя на КЗП в еднодневен срок от възникване на неплатежоспособността си. За фирмата тече 30-дневен срок, в който съгласно Наказателния кодекс следва да заяви неплатежоспособността си пред съда. Неспазването на това задължение се наказва с лишаване от свобода от три години или с глоба до 5 хиляди лева.

МИЕТ получи уверение от управителя на "Бългериан Вип Турс" Николина Добрева, че иранските й партньори ще заплатят престоя на туристите от Иран, които в момента са на почивка в България и тези, които предстои да пристигнат. След разговори с туроператори е разрешен и проблемът с настаняването на пристигналите днес туристи от Казахстан. Предприемат се действия за престоя и на грузинските туристи, които са на почивка в Слънчев бряг.

Зам.-министър Иво Маринов е в непрекъснат контакт с Федералната агенция по туризъм на Руската федерация, Съюзът на туристическата индустрия на Русия и Асоциацията на руските туроператори.

В момента няма български граждани, които са зад граница, съобщиха от "Бългериан Вип Турс" за МИЕТ.