Председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова призова многобройните браншови организации в туризма да се обединят в името на положителното развитие на сектора, предаде БНР.

Огромният брой подобни организации и свръхзастрояването в курортите бяха откроени от Крушкова като основни фактори, които влияят негативно върху развитието на бранша.

По данни на Крушкова през февруари туристическите организации в България са били 34, а сега вече са 40.

Сред възможните форми на обединение Крушкова посочи конфедерацията или друга съществуваща форма.

Четири-пет пъти се разминават официалната информация за легловата база с неофициалните данни.
По данни на статистиката за 2005 г. броят на леглата в България в туристическите обекти е бил 221 хиляди; по данните, получени от общините, те са 125 458; същевременно само по данни на община Несебър, там има над 344 хиляди легла. Според Крушкова реалният брой на леглата е 500-600 хиляди.

Причината за разминаването в данните е свързана с неплащането на туристическите такси. Увеличението на легловата база е причина около 50 на сто от хотелите извън централните части на големите хотелски комплекси да са празни, каза Крушкова.

Запазва се и тенденцията на "нездравословно" намаление на цените, като по Черноморието вече се намират и легла по 2 евро.

Крушкова прогнозира фалити на хотелиери през следващата година заради намалените постъпления от нощувки и невъзможността им да изплащат заемите си.

От януари до юни тази година България е била посетена от 1 922 млн. чуждестранни туристи, показват предварителни данни на Националния статистически институт и на Гранична полиция.

Това е с 0.37 на сто по-малко спрямо същия период на миналата година. Очакванията на агенцията са през следващия месец негативната тенденция да се преодолее, а като цяло ръстът в туризма да е по-добър от миналогодишния, когато беше 6.4 на сто.

За първите пет месеца на годината приходите от международен туризъм са 532 млн.евро или ръст от 16.26 на сто спрямо същия период на 2006 г. Разходите на българите в чужбина са 497 млн.евро или с 15.85 на сто повече спрямо миналата година. Тридесет на сто е ръстът на посещенията на граждани от ЕС в България, съобщи Крушкова.